Huis verkopen

Aandachtspunten bij de aankoop van een woning

Wellicht droom je er al een tijdje van om zelf een Franse vakantiewoning te kopen en wil je dit jaar de daad bij het woord voegen. Fiscalist Stijn Neyrinck zet enkele fiscale aandachtspunten op een rijtje.

Het is zover, je hebt je droomhuis gevonden in die schitterende streek waar je zo graag op vakantie gaat. Via de makelaar heb je een bod uitgebracht. Dat gebeurde schriftelijk en nu heeft ook de verkoper dit bod ondertekend. We kunnen dus stellen dat de verkooptransactie tot stand is gekomen. Immers, koper en verkoper zijn akkoord gegaan over het voorwerp en de prijs. We raden je echter wel aan om dit bod in privénaam te ondertekenen.

Compromis de vente

Nadat beide partijen het uitgebrachte bod ondertekend hebben kan de volgende afspraak gemaakt worden: de ondertekening van een compromis de vente of van een promesse de vente. Dat zijn belangrijke documenten die eveneens veel essentiële bijlagen omvatten, waaronder:

  • Een lijst of opgave van de verbouwings- of renovatiewerkzaamheden die de afgelopen 10 jaar zijn uitgevoerd.
  • Bij bouw of verbouw: bouwvergunning, aangifte van het begin van de werkzaamheden bij de gemeente, aangifte van de voltooiing, proces-verbaal van oplevering, certificaat van conformiteit, kopie van de bouwverzekeringen (assurance décennale et assurance dommages-ouvrage), alsmede de facturen van de aannemers die de bouw gerealiseerd hebben.
  • Indien de woning in een lotissement of verkaveling ligt: het lastenboek met de bouwvoorschriften en de gegevens van de zogenaamde association syndicale du lotissement.
  • Indien de woning tot een copropriété of mede-eigendom behoort: een kopie van het mede-eigenaarsreglement en de gegevens van de syndic.
  • Het dossier met de technische diagnoses (diagnostics techniques)
  • Een bevestiging of de woning al dan niet is aangesloten op de riolering
  • Een kopie van het recentste aanslagbiljet van de Franse eigenaarsbelasting (taxe foncière)
  • Een uittreksel uit het kadaster.

Financiering en aankoopconstructie

Als je de woning (gedeeltelijk) door een bank wilt laten financieren, dan moet je meedelen welk bedrag je ongeveer wilt lenen, en wat de gewenste maximale looptijd en de rentevoet van de lening zullen zijn. Als particuliere koper heb je automatisch recht op een opschortende voorwaarde met betrekking tot het krijgen van de banklening.
In de meeste gevallen is het verstandig om het compromis of de promesse in privénaam te ondertekening maar met een zogenaamde faculté de substitution. Dit laat enerzijds toe dat je recht hebt op de wettelijke bedenktermijn van tien dagen, gebaseerd op de Franse consumentenwetgeving, en anderzijds houd je de mogelijkheid open om de woning alsnog aan te kopen met een vennootschap of met andere familieleden.
In specifieke gevallen kan het fiscaal of juridisch interessant zijn om het onroerend goed aan te kopen met een (Franse) vennootschap, zoals een SCI (société civile immobilière), een SARL (société à responsabilité limitée) of een SNC (société en nom collectif). Ook andere structuren zijn mogelijk.

 

Je moet rekening houden met ongeveer 5,9 % overdrachtsbelasting

Bijkomende kosten

Natuurlijk komen er ook een aantal bijkomende kosten om de hoek kijken. Op belastinggebied moet je rekening houden met ongeveer 5,9 % Franse overdrachtsbelasting of registratierechten. Daar komen de notariskosten nog bij (onderverdeeld in zijn honorarium en de administratiekosten) en in sommige gevallen de makelaarscommissie – voor zover de verkoper die niet betaalt.
Deze aankoopkosten moet je betalen op het moment van ondertekening van de definitieve notariële verkoopakte. De verkoper mag wel al eerder vragen, bij de ondertekening van het compromis, om een waarborgsom of een voorschot te storten, over het algemeen 5 tot 10 % van de koopsom.
Een voorbeeld. Je koopt in de woning in de Vaucluse ter waarde van 500.000 euro, zonder hypotheek. In dat geval moet je rekening houden met een bijkomend kostenplaatje van 36.400 euro aan overdrachtsbelasting en notariskosten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is van wezenlijk belang dat je deze kostenstaat van de notaris en alle facturen van verbouwings- en renovatiewerkzaamheden zorgvuldig bewaart, gedurende 30 jaar. Deze uitgaven kunnen bij verkoop immers in mindering worden gebracht bij de berekening van de overwaarde of meerwaarde (plus-value).

Let op: als je je Franse vakantiewoning in het seizoen ook toeristisch wilt verhuren, dan moet je deze activiteit op voorhand registreren bij de lokale overheid. Vervolgens ben je verplicht de inkomsten uit verhuur bij de Franse fiscus aan te geven.

Dit artikel is geschreven door Stijn Neyrinck

Stijn Neyrinck is register accountant en adviseert bedrijven en particulieren op het gebied van fiscale zaken bij RFN.